Word ook Zwerf Afval Pakker

Zwerfafval opruimen

Wilt u bijdragen aan een schonere buurt? Word dan Zwerf Afval Pakker! Al veel ZAP'ers zetten zich in voor het schoonhouden van hun buurt. Als gemeente zijn we daar blij mee. Wij bieden een ZAP-pakket met hulpmiddelen aan, waarmee u het zwerfafval kunt opruimen. Met wie, waar en wanneer het u uitkomt. Alleen of met een groep.

 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden bij de receptie van de Gemeentewerf:
Utrechthaven 1-1, Nieuwegein
Maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.30 uur.
Na het registreren van uw persoonsgegevens krijgt u het ZAP-pakket direct mee. U kunt alleen een pakket voor uzelf ophalen.

 

Wat zit er in een ZAP-pakket?

* Een afvalgrijper
Handschoenen
* Afvalzakken
* Een afvalring waar de afvalzak in kan hangen.

Wij lenen het ZAP-pakket aan u uit. Wilt u stoppen als ZAP-er? Dan verwachten wij dat u de spullen heel en werkend terugbrengt naar de Gemeentewerf.

De Afvalzak kunt u gewoon in de "grijze" bak doen. 

Kijk hier voor bron en meer informatie. 

 

Bedankt vast voor uw medewerking!

 

Lees nu onderstaand de ervaringen van Han Klomp als ZAP’er in Park Kokkebogaard en zijn foto hiernaast.


“Al iets meer dan 45 jaar wonen wij (met veel plezier)
vlakbij het Park Kokkebogaard.  Vroeger met de kinderen kwamen we er al geregeld. Tegenwoordig met de kleinkinderen nog wel vaker, zeker sinds het de afgelopen jaren is opgeknapt. Er wordt door veel mensen gebruik gemaakt van dit mooie park. Waar (veel) mensen zijn is meestal ook sprake van zwerfafval. Ondanks dat de aanwezige prullenbakken in het park best goed gebruikt worden is er ook sprake van zwerfaval in het park.


Toen ik verleden jaar met pensioen ging heb ik naar wat activiteiten gezocht waarbij ik lekker buiten kan zijn en die ook goed voor mijn gezondheid zijn. Ik ben regelmatig Henk Valkenet op de Batauweg tegengekomen terwijl hij zwerfafval aan het verzamelen was. Dat bracht mij op het idee om dit ook te gaan doen, maar dan in Park Kokkebogaard. Bij de gemeente heb ik mij aangemeld. Ze faciliteren je met een knijper, handschoenen en afvalzakken. En vanaf dat moment ben je ZAP-er (ZwerfAfvalPakker).

 

Eén keer per week loop ik ongeveer een uur in het park. Gemiddeld haal ik ongeveer een halve vuilniszak afval op. Ik vind het leuk om te doen: loop lekker een uur in het park en doe ook nog iets nuttigs. Geregeld krijg ik positieve opmerkingen van wandelaars in het park, meestal ook over het feit dat het onbegrijpelijk is dat de jeugd er zo’n rommel van maakt.

 

Het klopt wel dat het meeste vuil ligt waar de jeugd vaak zit, maar ook zij moeten ergens een plek hebben waar ze terecht kunnen. Voor zover ik weet geven ze vrijwel geen overlast. Als ik enkelen van hen tref tijdens mijn ronde zeg ik ze altijd gedag en vraag of ze nog wat afval voor mij hebben.

 

Misschien komt een enkeling door mijn werkzaamheden op het idee om wat alerter te zijn met zijn of haar afval opruimen maar dat is mijn doelstelling niet. Ik geniet van het buiten zijn en het mooie park en ervaar dat ik niet de enige ben”.

               Foto: Jutphaas Wonen