Napoleon in Huize de Geer

Van zijn tocht van Vianen maar Utrecht verbleef Napoleon in het toenmalige "Huize de Geer". We lezen het volgende ...

 

In 1811 is Nederland in rep en roer: Napoleon Bonaparte komt langs. De keizer is op dat moment op het toppunt van zijn macht en roem. Napoleon begint zijn tocht in Vlissingen en reist via Dordrecht, Gorinchem en Vianen naar Utrecht. Zo bezocht Napoleon ook het (voormalige) Jutphaas en Vreeswijk! En verbleef er ook en wel in het toenmalige "Huize de Geer".

 

We lezen verder ...

In oktober 1811 bezoekt de Franse Keizer Napoleon de noordelijke Nederlanden. Hij trekt met een gevolg van 18.000 man vanuit Gorinchem via Vianen door Vreeswijk en Jutphaas naar Utrecht.

 

Door de Vreeswijkse schippers wordt de keizer met zijn omvangrijke gevolg binnen één uur overgevaren over de Lek met behulp van vier pontjes en een royale boeier. Aan de Vreeswijkse kant werd Napoleon verwelkomd door de prefect van Vreeswijk, graaf De Celles. Tezamen met hem gebruikte Napoleon aan boord van de boeier de maaltijd.

 

Voordat Napoleon zijn intocht maakte in Utrecht, wilde de keizer en zijn gevolg zich eerst opknappen en van enige rust genieten. Hiervoor werd Huize De Geer uitgekozen. Het huis werd toen bewoond door jonkheer Barthold de Geer van Jutphaas en jonkvrouwe Jacoba Gijsbertha Beatrix van Vianen. Door de Franse Maarschalk Odinot werden ze ten behoeve van de Franse keizer Napoleon en keizerin Marie Louise voor enige tijd uit hun huis gezet. Dit werd door hen als bijzonder genant ervaren. Nadat de keizer en de keizerin zich hadden verfrist, trok het gezelschap naar Utrecht waar ze om 15.30 u aankwamen.

 

Huize de Geer heeft gelegen ten westen van de weg van Utrecht naar het vroegere Jutphaas, nu Nieuwegein. Deze weg, de Utrechtsestraatweg, loopt langs het Merwedekanaal. Het huis heeft gestaan op het nu aanwezige pleintje van de Professor Aalbersestraat". Idee ... een herinneringsbord aan het feit van dit unieke bezoek aan Nieuwegein van Napoleon op deze locatie zodat het bord er staat op 5 mei 2021? Want dan precies 200 jaar geleden overleed Napoleon op St.Helena.

 

Kijk hier voor meer algemene informatie en hier voor informatie over Huis de Geer. En kijk ook hier voor informatie die Club Rhijnhuizen over de Route Napoleon vermeld.