Het Oudste Huis van Nieuwegein

Dit is het oudste huis van Nieuwegein (1407!) ... met twee dichtgemetselde ramen. Waarom? Omdat men vroeger in de tijd van Napoleon belasting per raam moest betalen ...

 

Het gaat om de twee oude panden aan de Nedereindseweg nummer 112-114 vlakbij het Kerkveld (daar waar Jutphaas is ontstaan!) en gelegen in Park Kokkebogaard. De panden liggen op enige afstand van de straat, zijn grijs gepleisterd en hebben rode en blauwe Oud-Hollandse dakpannen. Rondom staat een haag en Lindebomen. En in de buurt is zelfs een perengaard en een kastanjegaard te vinden. Deze dubbele woning was vroeger een pastorie, gebouwd in 1407. Het pand is ooit ook een boerderij geweest. In 1983 is het westelijk deel afgebroken en in de oude stijl herbouwd.

 

De in de volksmond ‘Oude pastorie’ heeft een dubbel zadeldak. Het rechter (oostelijk) deel is nog in de oorspronkelijke staat uit 1407 met onder meer ongeschaafde balken, een trappenhuis opgetrokken langs één boomstam, enzovoorts. Achter het pand staat een schuurtje onder een met rode pannen belegd zadeldak, eveneens uit 1407. Het is gebouwd rond de waterput die bij het pand hoort.' Kijk hier voor meer informatie.
NB. Nieuwegein heeft ook schitterende andere monumenten, beeldbepalende panden en de twee beschermde dorpsgezichten "Jutphaas" en "Vreeswijk".

 

Dichter Ton de Gruyter maakte eens het volgende gedicht ...

 

het oudste huis

het wordt omschreven als het oudste gebouw van nieuwegein, het woonhuis op de hoek van de nedereindseweg en het pad kokkebogaard. een woning met een aantal dichtgemetselde ramen. dat heeft alles te maken met het belastingklimaat onder napoleon, men betaalde toen raambelasting. dat de tijden anders zijn zien we aan het vele glas in het nieuwe centrum. maar terug naar het pand, het is mooi, het ligt mooi en het ademt historie. hoe veel argumenten hebben we nodig om te onderhouden en te bewaren?

dit huis vertelt geschiedenis
het staat er nog, door groen omzoomd
een wandelaar, die kijkt en droomt
alsof het veertienhonderd is
of later, toen napoleon
het kwelde met belastingplicht,
men metselde wat ramen dicht

‘dan maar wat minder licht of zon’
een parel is het voor de stad
en hoe modern ze ook wil zijn
ik hoop dat men in nieuwegein
’t verleden op haar waarde schat

 

© ton de gruijter

 

Kijk hier voor de juiste locatie.