Bewegen & Spelen

Iedereen moet kunnen bewegen en spelen in Nieuwegein. De gemeente investeert daarom al jarenlang in goede mogelijkheden om te bewegen en te sporten. Zo beheren wij een subtropisch zwembad, een roeiaccommodatie, gymnastieklokalen, sporthallen, diverse sportvelden, een atletiekbaan en een natuurijsbaan. Daarnaast kunt u ook in de openbare ruimte sporten en bewegen. Bijvoorbeeld in speeltuinen, trimstraatjes, op de coopertestbaan en in het skatepark. 

De gemeente is verantwoordelijk voor het in stand houden, beheren en opknappen van de sportaccommodaties in onze gemeente. Daarnaast houden we ook rekening met de wensen van gebruikers. En we houden de landelijke ontwikkelingen in de gaten. Bijvoorbeeld bij de bouw van een modern multifunctioneel sportpark.

Kijk hier voor bron en meer informatie. 

 


Buurtsportcoaches van SportID

Buurtsportcoaches begeleiden de activiteiten en projecten die wij organiseren. Deze jonge sportprofessionals organiseren sportactiviteiten en evenementen in Nieuwegein, in samenwerking met sportverenigingen en sportaanbieders, kinderopvang, onderwijs, zorg, jeugdzorg en welzijn. Je komt ze dus overal tegen. Bart de Waardt  is onze Buurtsportcoach. Kijk hier voor meer informatie.

 

In onze wijken zijn er tal van mogelijkheden om met plezier lekker te bewegen.


Achtertuin Park Kokkeboogaard
Sportplein Zuilenstein
De Groote Wandelgroep
Wandelen in en om Park Kokkebogaard
Speelplaatsen
* Kinderplatform
Sportlocaties

Bewegen is gezond

 

Voldoende bewegen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. We worden ons steeds meer bewust van een gezonde leefstijl en het belang van voldoende bewegen. Toch voldeed in 2021 slechts 47,2% van de Nederlanders van vier jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Die richtlijnen zijn er voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar en voor volwassenen en ouderen. Voor de verschillende leeftijden zijn verschillende beweegrichtlijnen opgesteld, namelijk: 
* Kinderen van 4 tot en met 17 jaar: één uur per dag matig intensief bewegen en drie keer per week spier- en botversterkende oefeningen. 
* Volwassenen en ouderen: 2,5 uur per week matig intensief bewegen en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Voor ouderen komen hier balansoefeningen bij. 

Je kunt op allerlei manieren aan de beweegrichtlijnen voldoen. Binnenshuis zijn er veel mogelijkheden, zoals stofzuigen, dweilen of de trap oplopen. Je kunt ook buitenshuis werken aan de beweegrichtlijnen, door bijvoorbeeld te wandelen met de hond, op de fiets naar de winkel te gaan of je auto verder weg te parkeren van waar je moet zijn en het laatste stukje te lopen. Natuurlijk kun je ook lid worden van een vereniging of een sportaanbieder. Soms lijkt het onmogelijk om aan de beweegrichtlijnen te voldoen. Misschien weet je niet wat voor sport- of beweegactiviteit bij jou past of kun je het niet vinden in Nieuwegein. 

Tekst: Karin Elzing, voormalig Buurtsportcoach