Wendy Tukker

Ik vind ouderen gewoon leuk en aardig 

(op nevenstaande foto 2e van rechts)

 

In het nummer 4 van deze Wijkkrant stond een artikel over moestuinieren in Achtertuin Park de Kokkebogaard. Daarin kondigden we een interview aan met Wendy Tukker over hoe een deel van het park geschikt gemaakt kan worden voor ouderen. Zo gezegd zo gedaan, Peer van Halderen en Joke Kanis spraken met Wendy in De Componist en vroegen haar om te beginnen hoe ze daar zo mee in aanraking is gekomen.

 

Wendy vertelt: “Ik ben al jaren bezig met het welzijn van ouderen en het park. Jaren geleden werd ik mantelzorger voor mijn vader (hij is inmiddels overleden) en toen ontdekte ik wat voor soort hulpvragen ouderen hebben. In het oude Jutphaas werd ik zo een vraagbaak voor ouderen die hulp nodig hadden. Mijn moeder woont daar ook en de gemiddelde leeftijd is hoog in dat buurtje. Dan merk je dat er voor ouderen veel te weinig voorzieningen zijn en ze weten vaak de weg niet te vinden naar hulp. Ik ben best brutaal en zo kon ik ze helpen, bijvoorbeeld met gezamenlijk eten bij de kerk of met de Zonnebloem mee of ik schakelde Vitras in of
de thuiszorg.”


Geen vergadertijger
Wendy vertelt verder: “Toen ik een keer door het park liep, realiseerde ik me hoe zonde het was dat het park alles heeft, behalve een gedeelte voor ouderen.
Vanuit mijn vroegere werk bij de gemeente had ik een groot netwerk en daar maakte ik gebruik van. Zo kwam ik in contact met Nick Brugman-Beijen en hij had
er ook wel ideeën over. Daarna ben ik gaan tekenen thuis aan de tafel, en dat ontwerp stuurde ik naar de gemeente. Ik heb een heel ouderenplan gemaakt voor de gemeente, daar zijn ze wel mee bezig maar er zijn ook nog veel andere partijen bij betrokken. En ik heb regelmatig contact met Erik Asbreuk (arts in gezondheidscentrum De Componist). Sommige dingen kreeg ik wel voor elkaar en andere niet. Ik dacht het even te doen, maar het was veel meer werk dan ik dacht en het kost veel tijd om alles te realiseren.” Peer vraagt naar de reactie van de gemeente. Wendy: “De gemeente was al van plan om iets te gaan doen met het park dus onze plannen kwamen op het juiste moment. Toen moesten we sponsors gaan zoeken. Ik ga dan gewoon de straat op en bel aan bij een bedrijf en dan leg ik uit waarvoor ik geld nodig heb, of materiaal of praktische klussen. Xander, Gert, Roelien en Shida deden de fondsenwerving (Oranjefonds en Postcodeloterij). Later kwam Nico er nog bij voor de moestuin. De groep hoeft niet verder uitgebreid te worden wat mij betreft, zo is het gemakkelijker. Nu komt er een stichting die het allemaal gaat regelen maar ik ben niet zo’n vergadertijger, ik ben meer van ‘niet lullen maar poetsen’. Je kan erover vergaderen maar ik wil het gewoon neerzetten. We zijn er nog wel even zoet mee, maar niet meer iedere dag, dat werd me eerlijk gezegd ook te intensief. Iedereen heeft zijn eigen taak en we hebben een leuk groepje.” 

 

Kerstmarkt
“Nu ben ik bijvoorbeeld heel druk bezig met de organisatie van een kleine      

kerstmarkt in het park op 22 december van 17.00 tot 21.00 uur”, vertelt Wendy. “We beginnen met een kleine kerstmarkt en volgend jaar is er dan hopelijk een grote. We maken daarbij ook gebruik van de ontmoetingsruimte bij de Componist (die is dan open). Er is warme chocolademelk, glühwein, kerstmuziek en oliebollen van Christ van Loon, een betrokken ondernemer die ook veel voor ouderen doet. Peter Bakker van het Vrijwilligershuis is er trouwens ook bij betrokken.” Volgens Wendy weten oudere mensen vaak niet waar ze moeten aankloppen voor hulp en ze zijn digitaal niet vaardig genoeg om alles qua zorg te regelen. En dan is er natuurlijk ook veel oplichting van ouderen. “Er zijn helaas niet veel mensen zoals ik die ouderen op dit gebied helpen en dus worden ze vaak aan hun lot overgelaten”, aldus Wendy. “Ik bel gewoon bij ze aan en vraag wat ze nodig hebben. In de Muzieknoot wonen veel ouderen die elkaar helpen, maar mijn opa woonde bijvoorbeeld tussen de jongere mensen en die hadden daar geen tijd voor. Ik vind ouderen gewoon leuk en aardig en er komen er steeds meer. Hoe meer je van hen weet en wat ze nodig hebben, hoe meer je voor elkaar kan krijgen.”


Ideeën genoeg
Wendy vertelt dat ze verschillende ideeën heeft ingeleverd bij sponsoren. “Ik zou bijvoorbeeld graag een Doktersbus voor het gezondheidscentrum willen, een mobiele plek waar je een prik kan halen met een spreekuur waar je terecht kunt met je vragen. De Doktersbus is ook nodig voor vervoer van en naar het gezondheidscentrum, 17.500 patiënten is heel veel. Ik wil magnoliabomen langs de waterkant, een tegelpad tussen de moestuinen, een nieuw hufterproof tuinhuis. Een waterfontein met steiger en zitjes naar de waterkant toe met staptegels door het water”, aldus Wendy. Ze sluit af met “Ik hoop in de toekomst nog een hoop te kunnen betekenen voor ouderen. In het park hebben de groep en ik al veel gerealiseerd, maar af is het nog niet, ik heb nog een hoop te doen!” 

 

Bron: Wijkkrant nr. 1 / januari 2023